Ультразвукова діагностика суглобів

Ультразвукова діагностика захворювань суглобів значно розширює діагностичні можливості лікаря. Найважливіше значення в лікуванні патології суглобів має чітке диференціювання артритів, артрозів та периартритів, що пов’язано з різними підходами до лікування.

  УЗД суглобів при ОА є ведучим, оскільки дозволяє візуалізувати остеофіти, суглобові миші, дає можливість виміряти

товщину хряща , оцінити субхондральний шар. Також дозволяє оцінити характер пошкодження зв’язкового апарату та стан менісків. Всі ці зміни добре видно при ультразвуковому обстеженні та дозволяють відрізнити одне захворювання суглобів від другого.  

  Наприклад, пацієнтка К. скаржиться на біль, хруст в колінних суглобах більше при навантаженні. Колінні суглоби деформовані , правий має підвищену місцеву температуру, болючий в крайній точці при згинанні, згинання обмежене. Крім того у пацієнтки відмічається плоскостопість. При ультразвуку лінійним датчиком візуалізовані

                              

остеофіти,                                                                                       киста Бейкера в підколінній ділянці,

синовіїт (випіт та розростання синовіальної оболонки), зниження товщини хряща із нерівністю субхондрального шару,

 Ці ознаки є доказом наявності у пацієнтки деформуючого остеоартрозу. Відповідно до цього було призначено лікування не лише з використанням медикаментозних засобів, але і був проведений курс сучасної фізіотерапії з подальшим кінезіотейпуванням. Пацієнтку навчили вправам лікувальної гімнастики, які вона продовжує виконувати по закінченню лікування; зробили індивідуальні устілки, що значно зменшило навантаження на суглоби. Після проведеного лікування пацієнка відмічає зменшення болю від 10 балів в день звернення до 4 балів через 2 місяці після лікування. Потреба в використанні протизапальних засобів знизилась до одного разу на тиждень.

Повернутися до списку статей