Лікування Аксіального спондилоартриту

  Недавній випадок Аксіального спондилоартриту, запам’ятався своїм емоційним забарвленням. Молодий хлопець мав настільки сильний біль в хребті, що йому було вкрай важко встати вранці з ліжка, одноразове відвідування туалету перетворювалось на історію тривалістю в годину. Хвороба змусила його покинути роботу, походи до лікарів виснажили...

  Як згодом виявилось суглоби у пацієнта залучені в процес не були, за виключенням суглобів хребта. Звідси і затримка в постановці правильного діагнозу, хоча при огляді та МРТ обстеженні хворий мав класичні прояви аксіального спондилоартриту.  

Коротко нагадаю, що аксіальний спондилартрит (АСА) - це захворювання, яке характеризується запаленням хребта - хребців та суглобів між ними та супроводжується болем в хребті та сідницях. Біль та скутість особливо сильний вночі та вранці після сну, після обіду стає краще, але не завжди. Це залежить від інтенсивності запалення.

  Це захворювання вимагає активного як лікарського втручання так і не менш активних дій самого пацієнта. Лікування різнобічне, воно включає в себе прийом сучасних лікарських засобів, фізіотерапевтичне апаратне лікування та постійне виконання вправ лікувальної фізкультури. Саме це ми запропонували нашому пацієнту в якості лікування і з перших днів отримали результат.  

Навчили пацієнта вправам, які  спрямовані на покращення гнучкості, розтяжку та підвищення м'язової сили, які зменшують напругу та біль у хребті, а також покращують його рухливість. Тренери працюють над корекцією постави, що зменшує навантаження на хребет.

  Провели курс масажу: спочатку використовуємо методику м'якого, а згодом (після зменшення запального процесу) і глибокого масажу який зменшив біль, розслабив напружені м'язи та покращив кровообіг в уражених областях.    

 Пацієнт пройшов курс ультразвукової терапії. Ця процедура була використана для зменшення запалення та болю в суглобах хребта. 

В комплекс лікування входила електротерапія з метою зміцнення м'язів, підвищення рухливості суглобів та зменшення болю, зменшення ступеню напруги м'язів.

 Важливу роль в лікуванні аксіального артриту є магніт, основною задачею якого є зменшення болю за рахунок блокування запалення в суглобах та зв’язках хребта, блокування формування вторинних анкілозивних змін в хребті. Анкілози це формування спайок між суглобами хребта за рахунок розростання рубцевої та кісткової тканини. 

  Для лікування використовуємо апарати Європейської марки ВТL PREMIUM класу.

Мікрохвильова терапія має потужний протизапальний ефект, яка сумісно з прийомом лікарських засобів посилює їх ефективність, немає побічних дій та утримує лікувальний ефект на тривалий термін.

    Зараз цей молодий пацієнт відновився на роботі, займається спортом та продовжує жити своє життя так як хоче і при цьому тримає хворобу під жорстким контролем з нашою допомогою.

  Наша адреса: м. Хмельницький, вул. Камянецька, 63

   Тел. для запису +380989971709; +380636315035  Ревматолог Кононенко Тамара Віталіївна

Back to the list of articles