Дієтичне харчування при подагрі

  Невід’ємним компонентом лікування подагри є дотримання дієти. Пропоную ознайомитись з нею, та дотримуватись її. Це зовсім нескладно. Вимагає небагато терпіння та волі, але допоможе вам подолати проблему з суглобами.

 

Дієта №6

Призначається при подагрі та сечокам’яній хворобі з утворенням каменю з солей сечової кислоти (уратурія).

Мета-зменшити утворення в організмі сечової кислоти та її солей, зсуву реакції сечі в лужний бік

 Дієта має вегетаріанську, молочно-рослинну направленість з обмеженням м’ясних та рибних продуктів, з виключенням продуктів що містять багато пуринів та сечової кислоти, щавлевої кислоти, обмеженням солі до 10 гр. на день, збільшенням продуктів, що підвищують лужність організму це овочі, плоди, молочні продукти; збільшення кількості рідини до 2 л та більше у разі відсутності протипоказів.

 Дієта має нормальну енергетичну цінність за рахунок вуглеводів; з невеликим зменшенням на 10-20% білків в порівнянні з фізіологічною нормою білків та жирів. Фізіологічна норма складає: 70-80гр білків (з них 50% тваринних), 80-90 гр жирів (30% рослинних); 400 гр. вуглеводів (80 гр. цукру); 2600-2700 ккал. Кулінарна обробка звичайна, крім обов’язкового відварювання м’яса, птиці та риби. Режим харчування 3-4 рази на день, в проміжках між прийомами їжі рекомендовано вживати воду (поляна квасова, боржомі негазовані) та рекомендовані напої.

 Рекомендовані страви:

Хліб та вироби з борошна: чорний та білий хліб з борошна першого та другого ґатунку; випічка. Обмежити вироби з листового та здобного тіста.

Супи: вегетаріанські, борщ, супи овочеві з додаванням круп, холодні супи (окрошка, буряковий суп), молочні супи.

 М'ясо, птиця, риба: нежирні сорти. До 3 разів на тиждень по 150-200 гр. відварного м’яса та риби. Після відварювання використовують для приготування інших страв - тушкованих, запечених, жарених. Можна поєднувати м'ясо та рибу приблизно в однакових кількостях.

 Молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, творог та страви з нього, сметана, сир.

 Яйця: одно на день, будь якої кулінарної обробки.

 Крупи: в помірній кількості у будь яких стравах.

 Овочі: в збільшеній кількості, сирі та в будь якій кулінарній обробці; страви з картоплі; обмежити солоні та мариновані.

 Закуски:  салати із свіжих та квашених овочів, вінегрет, овочева ікра.

 Плоди, солодкі страви, солодощі: у збільшеній кількості фрукти, ягоди; свіжі та в будь я якій кулінарній обробці. Бажано цитрусові: лимони, грейпфрути. Сухофрукти. Киселі молочні, мармелад, пастіла, не шоколадні цукерки, варення, мед.

 Соуси та прянощі: на овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний. Лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист, оцет. Кріп, зелень петрушки.

 Напої: чай з лимоном або молоком. Неміцна кава з молоком. Соки фруктів, ягід та овочів. Вода з соками. Відвари шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів.

Жири: коров’яче та рослинне масло, обмежити свиняче сало.

 Продукти, які необхідно виключити:

М’ясні, рибні, грибні бульйони та соуси, м’ясні субпродукти (печінка, нирки, язик, мозок), жирне м'ясо та м'ясо молодих тварин та птиці, ковбаси, копчені продукти, солена риба, ікра з риби, м’ясні та рибні консерви, солені сири, щавель, шпинат, цвітну капусту, гриби, бобові (горох, квасоля, соя) – свіжі та сухі; солоні та гострі закуски: шоколад, інжир, малину, журавлину, брусницю, перець, гірчицю, какао, міцну каву та чай.

 

Повернутися до списку статей